Kur-an’da Yaradılış ve Hz. Adem

Bir önceki yazımızda Yahudi kaynaklarında yaratılış ve Hz Ademi anlatmaya çalıştık. Bu yazımızda da Kur-an’da yaratılış ve Hz Adem’e değineceğiz.

Kuranda Ali İmran süresinde geçen ifadeyle “Ol dedi, o zaman böylece oldu.” ifadesiyle evrenin “Ol” emriyle oluştuğu ifade edilir.Kur-an’ da ki başka ayetlerde ise evrenin 6 günde -aşamada- yaratıldığı ifade edilir ve Yahudi kaynaklarının aksine daha yüzeysel anlatılır. İnsanların yaratılmadan önce Allah ile melekler arasında “Yeryüzünde halifeler yaratacağım, melekler biz zaten sana ibadet ediyoruz, yeryüzünde kan dökecek, kötülük yapacak varlıklar mı yaratacaksın diye cevap verdiklerinde Allah ben sizin bilmediklerinizi bilirim der.” Buradan anladığımız insanlardan öncede yeryüzünde hüküm süren varlıkların olduğudur bir rivayete göre bu varlıklar cinlerdir. Hz Ademin yaratılışı konusunda pek çok rivayet vardır ama hepsinin ortak noktası Ademin topraktan yaratıldığıdır. Hz. Adem ve Hz. İsa’nın durumları benzerdir çünkü Hz .Adem ve Hz. İsa babasız olarak yaratılmıştır. Hz adem Kur-an’da ki ifadeye göre “alaktan” yani su ve çamurdan yaratılmış ve daha sonra ruh üflenerek insan suretine getirildiği ifade edilir. Hz. Havva’nın da hepimizin bildiğinin aksine Hz. Ademin kürek kemiğinden değil de Hz. adem ile aynı şekilde yaratıldığı rivayet edilir. Yani Hz. havva’nın Hz. Ademin kürek kemiğinden yaratıldığı iddası Yahudi kaynaklarından islama geçmiş ve doğruymuşcasına kabul edilmektedir.

Gelelim cennetten kovulma hikayesine Kur-an’da Allah’ın Adem ile Havvayı yarattığı zaman bütün meleklere Ademe secde edin dediği zaman sadece iblisin -ki o zamana kadar kendisi cennette yaşayan ateşten yaratılmış bir varlıktı- Hz ademe secde etmediği ve bu yüzden cennetten kovulduğu ifade edilir. Bunun üzerine şeytan insanlara düşman olur ve kıyamete kadar insanla şeytanın, iyiyle kötünün savaşı bu noktada başlar. Hz. Adem ile Hz. Havva yaşarken Allah’ın yasak ettiği doğruyu bilme ağacından Şeytan’ın kandırmasıyla yedikleri ve bu yüzden yeryüzünün ayrı ayrı yerlerine gönderildikleri daha sonra Mekke de buluştukları rivayet edilir. Yedikleri ağacın elma olduğu hikayesi Yahudi kaynaklarından hristiyanlığa ve islama geçmiştir. Yahudilik bugünkü yaratılış hikayelerinin temelini oluşturuyor diyebiliriz. Tabi ki bunda Hollywood filmlerinin etkisi de büyük, her ne kadar hikayede gerçekte olsa yaratılış konusu insan beyninin, insan zihninin ne derece geniş olduğunun ve bence evriminin bir parçasıdır. Gelecek ay görüşmek üzere...


Konuk Yazar
Rasül Demirci
iletişim: resuldmrc@gmail.com
Diğer Yazıları
Paralel Evrenler Teorisi Üzerine Doğru Bilinen Yanlışlar
Yahudi Kaynaklarında Yaradılış ve Hz. Adem

Konuk Yazarlık İçin Tıklayın

Labels: